Nova sezona je premešala karte na slovenski teniški lestvici. Izjemen uspeh veteranke Barbare Mulej.

Slovenski teniški igralci in igralke so na domačih igriščih v novo teniško sezono, ki se s prvimi turnirji začne ta konec tedna, vstopili z novimi izhodišči, katera jim prinašajo nove teniške lestvice ob začetku sezone.

Z izjemo članov in članic, kjer sta na vrhu trdno v sedlu Aljaž Bedene, sezono končuje kot 59. igralec sveta in Polona Hercog, ta je ob koncu sezone uvrščena na 49. mesto lestvice WTA, so se v ostalih starostnih kategorijah karte precej premešale.
Igralci in igralke so prestopili v višje starostne kategorije s tem pa vodilna mesta prepustili mlajšim. V kategoriji do 18 let je zdaj prvi igralec lestvice TS Blaž Vidovič, sledita mu Miha Vetrih in Tilen Kovač. Pri dekletih ostajata na vrhu tudi v mednarodni konkurenci izvrstni Pia Lovrič in Živa Falkner, ki sta vstopili v zadnje leto mladinske konkurence, sledi jima Alja Belinger.
Med fanti do 16 let je na vrhu Bor Artnak, ki bo boj za obstanek na vrhu bil z Majem Premzlom in Aljažem Kirbišem. Pri dekletih do 16 let ostajata na vrhu vodilni v lanski sezoni Petja Drame in Pia Marija Rebec, na tretjem mestu jima sledi Brina Šulin.
Pri dečkih do 14 let so vrh lestvice zasedli Žiga Švec, Luka Videnovič in Marko Požonec. Tudi na lestvici deklic do 14 let so na vrhu nove tri igralke. Vrh lestvice pripada Liji Mumlek, sledita ji Pia Petelinšek in Ana Tara Praček.
Med dvanajstletniki sezono pri dečkih kot prvi igralec začenja Žiga Šeško, sledita mu Luka Petrovič in Svit Suljič. Pri deklicah so nove vodilne igralke Ela Plošnik na prvem ter Beti Jazbec Butina in Alja Senica na drugem in tretjem mestu.


Na mednarodnih turnirjih sta se pretekli teden izkazali naši veteranki Barbara Mulej in Karin Lušnic, ki se iz svetovnega prvenstva mlajših veteranov, to je potekalo na Floridi, vračata s štirimi medaljami in dvema naslovoma svetovnih prvakinj. Barbara je nastopila v treh konkurencah, med ženskami 45+ posamezno, med ženskimi dvojicami v paru s Karin Lušnic ter v mešanih dvojicah, kjer je bil njen partner Indijec Jagdish Tanwar. Med posameznicami Mulejeva ni imela dostojnih nasprotnic. Bila je četrta nosilka in je v petih tekmah oddala vsega tri igre, eno od teh v finalu, kjer je s 6:0 6:1 premagala Portugalko Dominiko Gorecko. Karin Lušnic je izgubila tekmo prvega kroga. Drugi naslov svetovne prvakinje je Mulejeva osvojila v konkurenci ženskih dvojic, kjer sta s Karin Lušnic gladko opravili z vsemi nasprotnicami, za osvojitev naslova svetovnih prvakinj pa sta potrebovali štiri zmage. V finalu sta s 6:2 7:5 premagali Američanki Jenny Klitch in Andreo Rice. Za las se je Barbari izmuznil še tretji naslov in sicer v konkurenci mešanih dvojic. Igrala je v paru z Indijcem Jagdishom Tanwarjem. Dosegla sta tri zmage, v finalu pa sta morala v tesnem obračunu premoč priznati Slovakinji Patriciji Rogulski in Čehu Petru Kovacki, ki sta bila boljša s 7:5 7:5. Za Barbaro Mulej sta to prva naslova svetovne prvakinje v starostni kategoriji nad 45 let. V veteranski kategoriji je bila svetovna prvakinja tudi v Umagu leta 2016, ko je osvojila naslov med posameznicami v kategoriji 40+ in med dvojicami v paru z Majo Matevžič v kategoriji 35+. Naslov svetovne prvakinje je osvojila med mešanimi dvojicami tudi v Cape Townu leta 2017, ko je v kategoriji 40+ slavila v paru z Nizozemcem Bartom Beksom. Na prvenstvu v Cape Townu je med posameznicami osvojila srebrno medaljo, saj je morala zaradi poškodbe pri vodstvu 5-1 v prvem nizu predati finalno srečanje. To je tudi njen edini poraz v veteranski konkurenci med posameznicami.


Do prve turnirske zmage med dvojicami letos je na ATP challengerju v Charlottesvillu v ZDA (54K) prišel Blaž Rola. Spremljali smo slovenski finale Role, ki je igral v paru z Američanom Mitchellom Kruegerjem in Blaža Kavčiča, ki je igral v paru z Američanom Sekoum Bangouro. V finalnem obračunu sta Rola in Krueger zmagala s 6:4 6:1. V polfinalu sta Rola in Krueger s 6:2 6:1 premagala Američana Patricka Kypsona in Sebastiana Kordo, Kavčič in Bongoura pa s 6:4 4:6 10:6 Šveda Andreasa Siljestroma in Američana Martina Redlickega. Za oba naša igralca je bil to prvi finale v letošnji sezoni, za Rolo pa tudi prvi osvojen turnir dvojic letos. Rola je z zmago v Charlottesvillu v karieri na turnirjih serije challenger osvojil šest naslovov, še šest pa na turnirjih serije Futures. Kavčič je v karieri med dvojicami osvojil dva naslova na challengerjih in tri na Futuresih. Oba naša igralca sta nastopila tudi med posamezniki. Kavčič se je poslovil v drugem krogu, Rola pa se je prebil do četrtfinala, kjer ga je s 6:2 7:6(4) premagal prvi nosilec Kanadčan Bryden Schnur (99).


V Santa Ponsi v Španiji sta na turnirju TE 1. kategorije do 12 let nastopila Luka Albreht in Luka Talan Lopatič. Do novega izvrstnega dosežka je prišel Albreht, ki je nanizal pet zmag in se iz kvalifikacij prebil vse do polfinala. Po dveh kvalifikacijskih zmagah je v prvem krogu s 7:6(5) 6:4 ugnal Španca Xavija Palomarja, v drugem pa v še enem tesnem obračunu z 2:6 7:6(5) 6:0 Britanca Oliverja Bondinga. V četrtfinalu je bil s 6:2 6:2 boljši še od nemškega kvalifikanta Carla Radtkeja. V polfinalu je nato moral premoč priznati Špancu Sergiu Planelli Hernandezu, ki je zmagal 6:1 6:2. Luka je odlično nastopil tudi med dvojicami, kjer sta se s Poljakom Dawidom Lewandowskim uvrstila v finale. Tu je lovil letošnjo prvo zmago med dvojicami potem, ko je bil letos že finalist na Otočcu. Tudi tokrat je ostal brez zmage saj sta z Lewandowskim v finalu s 4:6 1:6 izgubila s Kitajcema Jung Ji Hejem in Fumin Jiangom. Za Albrehta, ki je letos osvojil turnir TE do 12 let na Otočcu je to še en izvrsten dosežek ob koncu nastopanja v kategoriji do 12 let. Zdaj se namreč seli med štirinajstletnike. Luka Talan Lopatič, ki že nekaj let trenira v Španiji je v uvodnem nastopu s 6:4 3:6 6:3 premagal Španca Alejandra Fernandeza, v drugem pa je z 1:6 2:6 izgubil z Nemcem Maxom Padejem.

Na turnirju TE do 14 let v španski Palmanovi se je Tim Kušter uvrstil v četrtfinale. V prvem krogu je s 6:4 3:6 6:3 premagal nemškega kvalifikanta Derena Yigina, v drugem pa s 6:1 6:2 Španca Luisa Garcio. V četrtfinalu je z 1:6 3:6 izgubil z Italijanom Giacomom Nosejem.


Naša najboljša igralca na svetovnih teniških lestvicah Aljaž Bedene (59) in Polona Hercog (49) sta sezono 2019 uspešno zaključila in se bosta po krajšem odmoru začela pripravljati na novo, nekateri pa v zadnjih tednih poskušajo izboljšati točkovni zbir in si zagotoviti čim višjo uvrstitev ob koncu leta, ki jim bo omogočala nastop na OP Avstralije.

V kitajskem Shenzhenu sta ta teden Dalila Jakupović (186) in Kaja Juvan (133). Na turnirju z nagradnim skladom 100.000 $ sta nastope začeli s polovičnim uspehom. Jakupovićeva je v prvem krogu s 6:1 6:3 odpravila Gruzijko Miriam Bolkvadze (158). Dalila je tokrat zelo dobro servirala, samo enkrat izgubila svoj začetni udarec, nasprotnici pa ga je odvzela petkrat. Za zmago je potrebovala uro in dvaindvajset minut, na koncu je bila v osvojenih točkah boljša s 57-39.
Juvanova se je poslovila že v prvem krogu. Bila je osma nosilka turnirja, premoč pa je morala priznati 25-letni Srbkinji Nataliji Kostić (168). Kostićeva je po nekaj manj kot dveh urah igre zmagala s 6:2 3:6 6:2. Kaja je osemkrat izgubila začetni udarec, nasprotnici ga je odvzela petkrat. Šepal je Kajin prvi servis (izkoristek zgolj 43 %, povprečje sezone je imela letos 66 %), pa tudi pri drugem ni bila najbolj uspešna (57 %). Ob koncu je bila Kostićeva boljša za devet točk .

Uspešno je nastope na turnirju ITF v Antalyi (15K) začela Manca Pislak, ki je v prvem krogu s 6:1 6:2 premagala Grkinjo Sapfo Sakellaridi.

Ta teden bomo spremljali še nastope Blaža Kavčiča na challengerju v Knoxvillu, Anžeta Arha in Nike Radišič v Antalyi ter Nastje Kolar v Malibuju.

 

pripravil: Bojan Matevžič
 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here