Maja Makorič junakinja mladinskega turnirja Sava Infond Open v Mariboru

Na igriščih teniškega kluba ŽTK Maribor se je končal vrhunski teniški dogodek, mednarodni mladinski turnir ITF Sava Infond Open 2019.

Turnir četrtega ranga na katerem je nastopilo 160 igralcev iz 25 držav je v tednu dni postregel s številnimi odličnimi obračuni fantov in deklet, ki stopajo po poti svojih vzornikov proti teniškemu profesionalizmu. Tudi tokrat so, ob odlični organizaciji domačih teniških delavcev, za odmevne rezultate poskrbeli slovenski igralci in igralke, ki so dobro izkoristili domač turnir. Čeprav začetek ni bil obetaven saj se skozi kvalifikacije v glavni turnir ni uspel prebiti noben slovenski predstavnik, so naši v glavni turnir neposredno uvrščeni mladinci in mladinke izvrstno nastopili v nadaljevanju. Zmagovalka turnirja je postala 17-letna Maja Makorič, Novogoričanka, ki v zadnjih sezonah trenira na Ptuju in je na svetovni mladinski teniški lestvici ob začetku turnirja zasedala 594. mesto. V tesnem finalnem obračunu je s 7:6(7) 7:6(5) premagala vrstnico iz Kranja, še eno iz vrste naših odličnih mladink, Tjašo Klevišar. Za Makoričevo, v polfinalu je izločila še eno izvrstno slovensko mladinko, komaj 14-letno domačinko Petjo Drame, je to prvi naslov na turnirjih ITF v letošnji sezoni in drugi v karieri, potem ko je leta 2017 slavila na turnirju 5. ranga v Podgorici. Za Klevišarjevo je bil to drugi finalni nastop v karieri na turnirjih ITF, še dve zmagi pa je na mednarodnih turnirjih TE vknjižila v kategoriji do 16 let. Finale je našima igralkama prinesel viden napredek na mladinski lestvici na kateri je Makoričeva pridobila kar 188 mest in je ta teden 406. mladinka sveta, v svoji najboljši sezoni leta 2017 pa je bila že na 293. mestu. Očitno je ponovno dobila veter v jadra saj je ta teden z zmago začela nastope na turnirju enakega ranga v Zagrebu. Klevišarjeva je napredovala za 196 mest in je na 573. mestu, le še dvajset mest za svojo najboljšo uvrstitvijo v karieri. Petja Drame je napredovala za 332. mest na 880. mesto, kar je najvišje doslej. Upoštevati pa je treba, da je Petja dve do tri leta mlajša od konkurentk.
V konkurenci dvojic sta se s finalom izkazali Petja Drame in Pia Marija Rebec, pri fantih se je med dvojicami v finale uvrstil Jan Kupčič s soigralcem iz Irske. Turnir fantov je osvojil 16-letni Čeh Matthew William Donald, ki je bil v finalu s 4:6 7:6(12) 7:6(4) boljši od Estonca Marka Lajala. Od slovenskih igralcev se je med fanti izkazal 16-letni domačin Sebastian Dominko, ki je v polfinalu izgubil s kasnejšim zmagovalcem, a s tenisom, ki ga je prikazal napovedal boj za visoka mesta med mladinci v naslednjih dveh letih.

Konec tedna so igralci in igralke v starostni kategoriji do 14 let nastopili na finalnih A in B turnirjih Odmev.
V A turnirju dečkov, ki so nastopali v Ljubljani je prepričljivo slavil prvi nosilec, sicer drugi igralec lestvice TS do 14 let, Luka Videnovič (Tr-Kr). Še največ dela je imel v polfinalu, kjer je s 6:2 6:4 premagal petega nosilca Matica Hribarja. V finalu je nato še enkrat več suvereno slavil in nepostavljenega Marka Čačkova (TKTal) premagal s 6:2 6:0. Z izjemo polfinala je nasprotnikom skupaj oddal vsega tri igre.
B turnir dečkov je osvojil nepostavljeni Mark Bečirovič Novak (ŽtkMb). V finalu je s 6:2 6:1 premagal prav tako nepostavljenega Luko Marinška (LukaKp).
A turnir deklic, ki je potekal v dvorani Harmonija v Mengšu ni prinesel večjih presenečenj. Turnir je osvojila prva nosilka, tudi prva igralka lestvice TS do 14 let, Lija Mumlek (ŽtkMb). Lija se je morala za zmago najbolj potruditi v polfinalu, kjer ji je hud odpor nudila četrta nosilka, sicer klubska soigralka Nala Kovačič. Mumlekova je zmagala s 3:6 7:5 7:5. Vsem ostalim nasprotnicam je oddala skupaj deset iger. V finalu je igrala s peto nosilko, Kranjčanko Laro Flerin (Tr-Kr). Flerinova je v četrtfinalu presenetila drugo nosilko Pio Petelinšek (ŽtkMb), v polfinalu pa je premagala nepostavljeno Tinkaro Vraničar (TK-CC). Finalni obračun je Lija Mumlek dobila s 6:1 6:2.
B turnir deklic je osvojila Lana Milosavljevič (Tr-Kr). V finalu je s 6:2 6:2 premagala klubsko kolegico Tajo Rozman Bešič.


Na tradicionalni zaključni prireditvi Tenis Slovenije so se v ljubljanskem Siti teatru zbrali igralci in igralke, sodniki, predstavniki teniških klubov in drugi ljubitelji tenisa. Ob koncu sezone so prejeli priznanja za letošnje teniške in druge dosežke. Najboljši član in članica v sezoni 2019 sta Aljaž Bedene, ki je sezono končal na 58. mestu, dosegel pa vrsto odmevnih rezultatov vključno z zmago na challengerju v Portorožu ter Polona Hercog, 49. igralka sveta, pri kateri gre med letošnjimi dosežki izpostaviti zmago na WTA turnirju v Luganu. Priznanja za najvišje uvrščene igralce in igralke na lestvicah TS so poleg Bedeneta in Hercogove od najmlajših do najstarejših prejeli Luka Albreht in Nala Kovačič (12 let), Matic Križnik in Ana Lanišek (14 let), Gal Emeršič Potočnik in Petja Drame (16 let) ter Filip Jeff Planinšek in Pia Lovrič (18 let). Za Petrolov up leta je bila izbrana Pia Lovrič, ki je prejela Petrolovo nagrado v višini 500 €, z Živo Falkner pa sta si z uvrstitvijo med najboljših sedemdeset mladink sveta razdelili nagrado za izjemne dosežke. Priznanje za letošnje dosežke so prejeli ena najboljših igralk med dvojicami Andreja Klepač, naša najboljša mlada igralka Kaja Juvan, ki je letos maturirala z odliko, na trenutnem 126. mestu na lestvici WTA pa je povsem blizu stoterici in Blaž Rola (146. ATP), ki se je z Bedenetom pomeril v polfinalu Portoroža in osvojil turnir ATP Challenger v Leonu. Priznanji za izjemne dosežke med sodniki so prejeli Miha Kazimir Šmuc, ki je letos zaključil sodniško kariero in Anja Vreg kot najuspešnejša slovenska mednarodna sodnica ter Anja Regent. Posebno zahvalo za prispevek slovenskemu tenisu je prejel Grega Žemlja. Nagrado fair play je prejel Nik Jurjevčič. Andrej Polenec, predsednik TK Triglav in tudi nekdanji predsednik TZS je postal častni član TZS. Priznanja so prejele tudi najboljše ekipe v letošnjih ligaških tekmovanjih in sicer TK CC, ŽTK Maribor, TK Radomlje, TK Branik Maribor, TK Terme Ptuj in TK Triglav Kranj. Še sedemnajstič zapored so največ točk na tekmovanjih TZS in mednarodnih tekmovanjih dosegli igralci in igralke ŽTK Maribor, ki je prejel priznanje za najboljši teniški klub v Sloveniji. »Narediti moramo vse, da bomo vsaj enega mladega igralca pripeljali med najboljših sto mladincev na svetu. Pravzaprav si bomo zadali cilj, da bo med najboljših 50«, je po razglasitvi dejal predsednik ŽTK Maribor Drago Završnik.


12-letni Velenjčan Paolo Angeli je odlično igral na turnirju Tennis Europe do 12 let v Litvi, kjer se je s štirimi zmagami iz kvalifikacij prebil do četrtfinala. Na štirih tekmah je nasprotnikom oddal vsega šest iger in še to na račun obračuna drugega kroga, ko je s 6:3 6:3 premagal domačina Dovasa Dersonasa. V četrtfinalu je igral s Poljakom Grzegorzem Zemlo in izgubil s 3:6 0:6.

Na akademiji IMG v Brandentonu na Floridi se je začel turnir Eddie Herr, ki poteka v vseh starostnih kategorijah. Slovenijo letos tam zastopajo Živa Falkner, Tim Kušter in Luka Albreht. Živa nastopa na turnirju ITF do 18 let. Turnir je prvega ranga, Živa pa s 64. mestom na lestvici ITF na turnirju zaseda mesto trinajste nosilke. V prvem krogu je igrala z vrstnico iz Estonije Saaro Orav, ki se je v glavni turnir prebila skozi kvalifikacije in po več kot treh urah boja zasluženo slavila z rezultatom 7:6(2) 6:7(5) in 6:1. V drugem krogu jo čaka obračun s Hrvatico Taro Wurth, ki na lestvici ITF zaseda 90. mesto.
Na turnirju do 14 let nastopa Tim Kušter. V konkurenci več kot 200 igralcev je moral v kvalifikacije, kjer je kot prvi nosilec dosegel dve zmagi, v zadnjem krogu pa s 4:6 4:6 izgubil z Američanom Charlsom Lavoiem. To pa ni pomenilo konec nastopov saj se je v glavni turnir uvrstil kot srečni poraženec. Ponujeno priložnost je izvrstno izkoristil in v prvem krogu s 6:4 6:1 premagal Brazilca Lopesa Cressonija. Tudi v drugem krogu bo njegov nasprotnik Brazilec, deveti nosilec Lucas Silva. Na turnirju do 12 let je nastopil Luka Albreht in v uvodnem nastopu z 0:6 0:6 izgubil z najboljšim Američanom v tej starostni kategoriji Maxwellom Extedom.


Konec tedna se je v Ljubljani na redni letni trenerski konferenci, ki jo organizira trenerska organizacija TS zbralo več kot 170 teniških trenerjev, ki so spremljali zanimiva predavanja in praktično demonstracijo nekaterih elementov teniške igre s strani priznanih strokovnjakov. Osrednja tema konference je bila “Karakteristike modernega tenisa na poti iz mladinskega v profesionalni tenis”. Na konferenci so predavali Carl Maes, Hrvoje Zmajić, Tanja Kajtna, Jernej Rošker, Robi Cokan in Srdjan Djordjević.

 

pripravil: Bojan Matevžič

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here