Maj Premzl in Pia Maria Rebec presenetljiva prvaka Mastersov do 18 let

Z zaključnima turnirjema v starostni kategoriji do 14 in do 18 let se je v Kopru končala serija turnirjev Masters Zavarovalnica Sava 2019, s tem pa tudi teniška sezona 2019.

Masters v starostni kategoriji do 18 let je ob odsotnosti najboljših pripadel presenetljivima zmagovalcema 15-letnima Piji Mariji Rebec (Tc-Lj) in Maju Premzlu (ŽtkMb). Oba zmagovalca namreč nista bila med prvimi štirimi nosilci turnirja osmih oz. dvanajstih nastopajočih.

Pri dekletih sta manjkali naši vodini mladinki na domači in mednarodni lestvici ITF Pia Lovrič in Živa Falkner, tako da je mesto prve nosilke pripadlo Alji Belinger. Ta vloge favoritinje kljub dobrim nastopom v zadnjem obdobju ni upravičila saj je v polfinalu izgubila s Pio Marijo Rebec. Slednja se je v finalu za naslov zmagovalke pomerila z drugo nosilko Tjašo Klevišar (Tr-Kr), sicer zmagovalko mastersa članic. Pia Marija je bila boljša tudi od Klevišarjeve in se je zasluženo veselila končnega uspeha. Kranjčanko je premagala s 7:6(5) 6:4. Rebčeva je sicer druga igralka lestvice TS do 16 let in tudi poletna državna prvakinja v tej starostni kategoriji, med osemnajstletnicami pa je osvojitev mastersa njen prvi naslov na najpomembnejših turnirjih do 18 let. Letos je bila sicer še finalistka enega odprtega prvenstva in polfinalistka državnega prvenstva do 18 let. Pia Marija je sicer ena naših najboljših igralk v letniku 2004, kjer bije boj za vodilno mesto s Petjo Drame. Prav Petjo pa je izločila v polfinalu mastersa.

Tudi pri fantih ni nastopil naš prvi mladinec Filip Jeff Planinšek, tako da je njegovo mesto kot drugi igralec lestvice TS in s tem prvi nosilec mastersa zasedel Ptujčan Blaž Vidovič. Vidovič se je zanesljivo uvrstil v finale potem, ko je v polfinalu v zgornji polovici žreba s 6:4 6:2 izločil Sebastiana Dominka (ŽtkMb). V spodnji polovici žreba je mesto drugega nosilca pripadlo Lukasu Trisatnu Nickelu Koželju (Radom), a se je ta poslovil v polfinalu. Izvrsten turnir je namreč odigral 15-letni Mariborčan Maj Premzl, ki je bil glede na zadnje predstave sicer med tihimi favoriti, to vlogo pa je tudi odlično odigral in se zasluženo veselil zmage. Najprej je v prvem krogu v svojem najtesnejšem obračunu s 4:6 7:5 6:2 premagal favoriziranega Aljaža Jerana, nato je v četrtfinalu sovrstniku in četrtemu nosilcu Aljažu Kirbišu prepustil vsega eno igro, le dve več pa v polfinalu drugemu nosilcu Nickelu Koželju. Tri nize je moral ponovno odigrati v finalu proti prvemu favoritu mastersa Blažu Vidoviču. Premzl je bil boljši s 6:2 0:6 6:2. Z osvojitvijo naslova, prvega sploh na turnirjih do 18 let je na najboljši mogoč način zaključil sezono 2019 v kateri je naredil velik napredek in bo v naslednjem obdobju ob Aljažu Kirbišu, Boru Artnaku in Lunu Obrulu eden izmed nosilcev naših ekip do 16 in 18 let.

Masters do 14 let sta osvojila Ana Lanišek (Radom) in Matic Križnik (TK-CC). Če smo v mastersu do 18 let dobili presenetljiva zmagovalca se je v kategoriji do 14 let v glavnem vse odvilo po pričakovanjih.

Pri dečkih je zanesljivo slavil Matic Križnik, ki je trenutno v svoji starostni kategoriji brez prave konkurence. V finalu je s 6:0 6:3 premagal klubskega soigralca Tima Kuštra. Edini presenetljiv izid je v drugem krogu dosegel vedno boljši Mariborčan Niki Polanec, ki je v treh nizih izločil drugega nosilca Žigo Šveca, v nadaljevanju pa v treh nizih izgubil s Kuštrom. Križnik je zmago na mastersu dodal poletnemu in zimskemu naslovu državnega prvaka in številnim drugim uspešnim nastopom, tudi zmagi na turnirju Tennis Europe.

Pri deklicah smo spremljali finale igralk, ki prihajata iz TK Radomlje, prve nosilke Ane Lanišek in drugo postavljene Maše Viriant. Laniškova je finale dobila s 6:4 6:4 in tako z zmago kronala letošnjo odlično sezono.


Na mednarodnih turnirjih naši igralci in igralke pretekli teden niso posegli po vidnejših uvrstitvah.


Na sedežu ITF-a je bil opravljen žreb play offa prve in druge svetovne skupine Davisovega pokala. Slovenija se bo po letošnjem uspešnem nastopu v Egiptu prihodnje leto borila za nastop v prvi svetovni skupni Davisovega pokala. Gre za nov format tekmovanja, v katerem sta prva in druga svetovna skupina zamenjali dosedanje regijske skupine, za nastop v prvi in drugi svetovni skupini pa se bo borilo 48 reprezentanc. Nasprotnik Slovenije bo poraženec tekme med Indijo in Pakistanom, ta pa bo imel prednost domačega igrišča, kar pomeni, da bodo naši fantje v vsakem primeru gostovali. Tekma bo 20. septembra 2020. Slovenski kapetan Miha Mlakar glede na kakovost igralcev obeh reprezentanc, ki sta mogoča nasprotnika Slovenije pričakuje, da bo Slovenija igrala s Pakistanom.” Igrali bomo v gosteh, kar je vedno težko. Dokaz je bil minuli obračun proti Egiptu, kjer so bile res težke razmere. Ne vem, kakšne razmere nas bodo marca čakale v Aziji. Je pa informacija o tekmah v Davisovem pokalu pravočasna, saj si bodo naši najboljši tekmovalci lažje prilagodili urnik turnirjev,” je žreb ocenil selektor slovenske reprezentance. Glede na uvrstitve igralcev na lestvici ATP je žreb ugoden saj nobeden izmed verjetnih nasprotnikov, pakistanskih igralcev, na lestvici ATP ni uvrščen med prvih tisoč igralcev na svetu. Najboljši Pakistanec je 25-letni Ahmed Choudhary, ki zaseda 1373 mesto.


Po dveh mesecih odsotnosti s teniških turnirjev se je po uspešno opravljenem zaključku mature na teniška igrišča vrnila 18-letna Ljubljančanka Kaja Juvan. Juvanova na lestvici WTA trenutno zaseda 134. mesto, za povratek na serijo turnirjev WTA pa je izbrala avstrijski Linz. Turnir ima nagradni sklad 250.000 $, kot vsi dvoranski turnirji ob koncu sezone pa tudi na tem nastopajo odlične igralke, tako da je morala Juvanova v kvalifikacije. Žreb ji je v prvem krogu namenil drugo nosilko, Nemko Lauro Siegemund, 78. igralko lestvice WTA. To je bil njun prvi medsebojni obračun, dobila pa ga je Siegemundova s 6:3 7:5. Juvanovi se je poznala nekoliko daljša odsotnost in pomanjkanje resnih tekem, tako da je v prvem nizu delovala precej nezanesljivo. V nadaljevanju je zaigrala bolje, a ji je začetni udarec povzročal kar nekaj težav, tako da si je Nemka priigrala kar 12 brejk priložnosti, izkoristila je štiri, na srečanju pa skupaj sedem od sedemnajstih. Juvanova je nasprotnici servis skupaj odvzela štirikrat. Nemka je bila na koncu boljša za 11 točk (76-65). V Linzu bo v glavnem turnirju nastopila Polona Hercog, ki bo v prvem krogu igrala s Hrvatico Donno Vekić.

Na mednarodnih turnirjih ITF, ki potekajo ta teden se je v Santa Margheriti Di Puli (25.000 $) v glavni turnir uvrstila Manca Pislak. V zadnjem krogu kvalifikacij je s 7:6(5) 6:4 premagala 18-letno domačinko Federico Rossi. V prvem krogu glavnega turnirja je igrala z Italijanko Cristiano Ferrando ter jo izločila po treh nizih s 6:7(4), 6:3, 6:3.

V kvalifikacijah turnirja ITF v Antalyi je v prvem krogu Anže Arh s 6:4 6:3 premagal Črnogorca Igorja Saveljića. Za napredovanje v glavni turnir potrebuje še eno zmago. Na istem turnirju je v prvem krogu kvalifikacij Luka Miklavčič s 6:2 4:6 2:10 izgubil z Rusom Alexandrom Ovcharovim.

Ta teden bodo nastopili še Blaž Rola na challengerju v ameriškem Fairfieldu, Pia Lovrič na turnirju v Tabarki (15.000 $), Jan Kupčič na turnirju v Burgasu (15.000 $) in Nastja Kolar v Lagosu (25.000 $).

Na mladinskem turnirju ITF 5. ranga v italijanskih Tremosinah bosta nastopila Blaž Vidovič in Tara Katarina Milić.

 

pripravil: Bojan Matevžič 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here