Kaos: štirje turnirji, štiri različna točkovanja

0
18
MELBOURNE, AVSTRALIJA – OP Avstralije je tretji grand slam, ki napoveduje odpravo pravila petega niza.

Prireditelji OP Avstralije so sledili zgledu Wimbledona in napovedali uvedbo podaljšane igre v petem nizu njihovega turnirja. Doslej so morali tenisači na treh od štirih grand slamov za zmago v odločilnem petem nizu odvzeti servis nasprotniku, kar je imelo za posledice maratonske obračune, kakršnega sta pred osmimi leti v Wimbledonu uprizorila John Isner in Nicholas Mahut. Takrat se je zmage z izidom 70:68 v petem nizu veselil Američan.

Doslej je bilo izjema le OP ZDA, kjer so se v primeru izenačenja na 6:6 v petem nizu tenisači merili v podaljšani igri. Na preostalih treh velikih turnirjh je moral zmagovalec odvzeti servis nasprotniku in povesti z dvema igrama prednosti. Ker je pravilo povzročalo vse več logističnih težav in motilo potek turnirjev, so se prvi zganili organizatorji Wimbledona, ki so napovedali podaljšano igro pri izidu 12:12.

Avstralski predlog sinteza obstoječih pravil

O očitnem pomanjkanju doslednosti in enotnosti med najprestižnejšimi turnirji na svetu priča odločitev OP Avstralije, ki uvaja svojo različico “super” podaljšane igre. Ta bo nastopila pri izidu 6:6, vendar bo moral zmagovalec za razliko od običajnih sedmih dobiti deset točk po vzoru super podaljšane igre pri dvojicah. To pomeni, da se bo po uvedbi tega pravila vsak od četverice grand slamov posluževal različnega točkovanja.

OP Avstralije – “super” podaljšana igra pri 6:6, zmagovalec mora osvojiti deset točk (na dve razlike)
OP Francije – brez podaljšane igre v petem nizu, zmagovalec potrebuje dve igri razlike
Wimbledon – podaljšana igra pri 12:12, zmagovalec mora osvojiti sedem točk (na dve razlike)
OP ZDA – podaljšana igra pri 6:6, zmagovalec mora osvojiti sedem točk (na dve razlike)

Napovedane spremembe mora pred uvedbo odobriti odbor turnirjev za grand slam.


pripravil: Ž. J.

foto: Zimbio.com

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here